7.1 نکات مهم در مورد پرداخت اقساط وام مسکن

وام مسکن مسئولیت بزرگی بر روی دوش شما می گذارد.

تبریک می گوییم! بعد از پشت سر گذاشتن مراحل پر مشقت کلوزینگ و وام و… اکنون صاحب خانه خود شده اید! اما خوب است بدانید که داشتن ملک شخصی مسئولیت های جدید با خود به همراه می آورد. در این مقاله می خواهیم به شما یاد بدهیم که چگونه این سرمایه گذاری جدید خود را حفظ کنید.

هر موقع که احساس کردید نیاز به اطلاعات دیگری دارید، می توانید با مراجعه به صفحه تایملاین مسکن پاسخ سوالات خود را بیابید و تک تک مراحل خرید مسکن را مشاهده کنید!

بهترین شیوه اداره سرمایه گذاری جدید خود چیست؟

صاحبان خانه باید بیش از هر چیزی به پرداخت به موقع اقساط وام مسکن خود دقت کنند تا از سرمایه گذاری خود محافظت کنند.

ارائه دهنده خدمات وام مسکن یا loan servicer شما کیست؟

ابتدا باید یادآوری کنیم که وام دهنده صرفا کنترل وام شما را به دست ندارد. معمولا وام دهندگان حقوق وام های اعطایی خود را به شرکت های دیگر می فروشند و حتی ممکن است در طول عمر وام خود با چند شرکت ارائه دهنده متفاوت برخورد کنید.

ارائه دهنده خدمات وام موظف است هر ماه صورتحساب وامتان را به شما ارسال کند، اقساط شما را دریافت کند، و حساب های امانیتان را اداره کند. معمولا ارائه دهنده خدمات مدتی بعد از کلوزینگ با شما تماس می گیرد تا توضیح دهد که چگونه اقساط خود را بپردازید.

صورتحساب وام مسکن خود را بشناسید

ظاهر صورتحساب ها با هم فرق دارد ولی موارد مشخصی در آن ها ذکر می شود که در زیر مهم ترین موارد آن را توضیح خواهیم داد:

  1. تاریخ پرداخت اقساط

باید اقساط وام مسکن را در اولین روز هر ماه پرداخت کنید. برای جبران تعطیلی های احتمالی و غیره، ممکن است چند روز تا پانزدهم ماه فرصت پرداخت اقساط بدون مشمول جریمه شدن را داشته باشید، ولی خوب نیست که به استفاده از این فواصل عادت کنید. حتما باید اقساط خود را به موقع پرداخت کنید، که معمولا با برداشت اتوماتیک یا خدمات بانکی آنلاین کارتان بسیار ساده می شود! اگر اقساط خود را بعد از تاریخ مشخص شده پرداخت کنید، شامل جریمه می شوید و حتی ممکن است در سابقه کردیت شما ثبت شود.

  1. خدمات مشتریان

اگر سوالی داشته باشید یا متوجه اشکالی در صورتحساب خود شوید، با شرکت ارائه دهنده خدمات تماس بگیرید. همچنین در صورت نیاز می توانید با مشاور خرید ملک هم مشورت کنید. در صورت بروز اشکال، احتمالا باید نامه رسمی به شرکت مربوطه ارسال کنید. آن ها ظرف 5 روز باید تایید کنند که نامه ای از سمت شما دریافت کرده اند، و در عرض 45 روز هم این مشکل را حل کنند یا دلیل آن را به شما توضیح دهند.

  1. گزارش پرداخت

اگر بدهی های دیگری هم داشته باشید در این قسمت ذکر می شود. اگر 45 روز در پرداخت خود تاخیر کرده باشید، در اینجا اخطار دیرکرد مشاهده می کنید که بعدا در مورد آن به تفصیل صحبت می کنیم. (ارجاع به مقاله مربوطه)

  1. اطلاعات کلی حساب

در اینجا مبلغ اصلی وام، میزان بهره و موجودی حساب امانی را مشاهده می کنید.

  1. گردش

در اینجا گزارش پرداخت های قبلی یا پرداخت های اضافی و تعلق آن به مبلغ اصلی، بهره، یا حساب امانی نشان داده می شود. هر ماه شرکت ارائه دهنده خدمات هزینه ای از شما در قبال مالیات ملک و بیمه دریافت کرده و به حساب امانی واریز می کند. این مبلغ بستگی به هزینه های تخمینی سالانه دارد که تقسیم بر 12 می شود.

گاهی اوقات ممکن است این رقم تخمینی دقیق نباشد و شرکت مربوطه برنامه پرداخت را تغییر بدهد که در این صورت از ماه ها قبل اطلاعیه ای به شما ارسال می شود.

به مرور زمان نسبت مبلغ اصلی به بهره تغییر می کند، زیرا در اول بخش زیادی از اقساط شما صرف جبران مبلغ اصلی وام می شود.

چه مدارکی را نگه داریم؟

احتمالا تا الان پوشه هایی برای نگهداری مدارک مربوط به بودجه، بیمه سلامت، ماشین و… داشتید، ولی از الان به بعد باید پوشه ای دیگر هم برای مدارک خانه خود ایجاد کنید. در زیر به مدارک مهمی که باید در نگهداری آن کوشا باشید اشاره می کنیم:

  • وام مسکن

صورتحساب ها، نامه های رد و بدل شده بین مشتری و وام دهنده یا ارائه دهنده خدمات، و هر مدرک دیگری که به وامتان ارتباط داشته باشد.

  • تعمیرات و نگهداری

روش های ارتباط با پیمانکار، فیش ها و سوابق تعمیرات و نگهداری

  • مالیات

فرم های مالیات، صورتحساب مالیات ملک و میزان بهره پرداخت شده برای وام مسکن

  • بیمه

بیمه مالکان خانه، درخواست های طلب شده از بیمه، و مدارک مربوط به وسایل خانه (حتما کپی این مدارک را در جای دیگری هم نگهداری کنید)

  • ضمانت نامه ها

اگر وسایل خانه یا موارد دیگر دارای ضمانت نامه یا دفترچه راهنما هستند آن ها را هم نگه دارید.

نسخه اصلی این مدارک را حتما نگهداری کنید!

از مدارک زیر کپی تهیه کنید و اصلشان را هم در جایی امن نگهداری کنید. برخی از آن ها در صورت مفقود شدن به سختی قابل تهیه مجدد هستند.

  • قول نامه خرید
  • سند کلوزینگ
  • وام مسکن و فرم های مربوطه
  • اطلاعات مالکیت

مدارک هم نیاز به خانه تکانی دارند!

حداقل سالی یک بار مدارک خود را بررسی کنید هر چیزی را که دیگر لازم نیست دور بیندازید تا مدارک مورد نیاز خود را راحت تر پیدا کنید. اگر مدارک حاوی اطلاعات شخصی مانند شماره حساب یا سوشال سکوریتی نامبر هستند حتما آن ها را پاره کنید. حتی مدارک مهم دیجیتالی هم باید به طور آنلاین “پاره شوند” که می توانید با یک سرچ ساده ابزار های آنلاینی برای این کار پیدا کنید.

هر موقع که احساس کردید نیاز به اطلاعات دیگری دارید، می توانید با مراجعه به صفحه تایملاین مسکن پاسخ سوالات خود را بیابید و تک تک مراحل خرید مسکن را مشاهده کنید!

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.